35 мин.
4 Порции
Средна
Необходими продукти
500 гр. спагети № 6 “MISKO”
1 кг. пресни миди,
3 домата, нарязани на кубчета
2 ситно нарязани средно големи глави кромид лук
6 ситно нарязани скилидки чесън
3 с.л. ситно нарязана целина
1 ч.ч. сухо бяло вино
¼ ч.ч. вода
1 ч.л. паприка,
1ч.л. черен пипер
6 с.л. зехтин “ELIA”
3 с.л. ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне
Измийте мидите и ги поставете в гевгир. Полейте ги обилно със студена вода и ги оставете да поизсъхнат. Ако има разтворени миди, ги отстранете и изхвърлете. Ако не се затварят в тази фаза, значи не са живи. Сгорещете 6 с.л. зехтин в голяма, дълбока тенджера с незалепваща повърхност. Прибавете лука, целината, чесъна и сотирате за 1 минута. Добавете водата и бялото вино, разбъркайте и варете за 2 минути. Овкусете с паприката и черния пипер. Поставете мидите в тенджерата и я покрийте. Намалете интензивността на огъня и оставете да се вари на по-слаб огън за около 10 минути. След като мидите се отворят, свалете тенджерата от огъня. Сварете спагетите за 12 минути в 4 литра подсолена вода. Отцедете и ги върнете обратно в тенджерата. Добавете върху тях ситно нарязаните домати и магданоза и разбъркайте. Сервирайте, като залеете спагетите с мидения бульон, който е останал в тенджерата, отгоре поставете пресните миди и гарнирайте с листенца магданоз.