БАЛСАМОВИЯТ ОЦЕТ СИЛЕН ЕСТЕСТВЕН АНТИОКСИДАНТ
Балсамовият оцет ELIA e напълно натурален продукт с висока хранителна стойност и минимално съдържание на калории. В него се съдържат мощни антиоксидантни вещества, а в допълнение той придава и уникален вкус на храната.
Нарича се балсамов, защото в древни времена е бил използван като балсам за много заболявания.
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ?
1. Балсамовият оцет е богат източник на мощни антиоксиданти за човешкия организъм. Антиоксидантното действие на балсамовия оцет се основава на суровината, от която се произвежда - прочутата коринтска стафида.
2. Балсамовият оцет е с много високо съдържание на фенолови съединения и биофлавоноиди, които:
- Намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания.
- Подобряват психическото разположение и противодействат на чувството за тревожност.
- Влияят положително върху естетичния вид на кожата.
- Намаляват опасността от остеопороза.
- Допринасят за регулирането на артериалното налягане.
- Съдействат за предотвратяване появата на диабет.
- Действат антиканцерогенно.
- Намаляват опасността от мозъчен инфаркт.
- Подсилват гностичната функция и така съдействат за понижеване на риска от поява на болестта на Алцхаймер.
- Проявяват антиалергично действие.
- Имат антисептично и антимикробно действие.
3. Балсамовият оцет е продукт с висока хранителна стойност
Скорошно изследване, извършено от оторизираната лаборатория “BRUNSWICK” в Америка, доказва, че балсамовият оцет ELIA показва многократно по-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с други продукти, които също са популярни с антиоксидантното си действие като например зеления чай, какаото, плодовете, зеленчуците и др.
4. Други ползи свързани с употребата на балсамов оцет:
- Съюзник в борбата с излишните килограми: без мазнини и с малко калории, балсамовият оцет може да се използва при диетите за отслабване, подобрявайки същевременно вкуса на ястията.
- Може да замести други дресинги, които са богати на мазнини и калории. Може също да допринесе за ограничаване на добавяната мазнина в салатата или в ястието, „икономисвайки” по този начин калории и улеснявайки загубата на тегло.
- Полифенолите на балсамовия оцет, подпомагат загубата на тегло посредством двоен механизъм, който подобрява инсулиновата чувствителност възпрепятствайки същевременно липогенезата.
- Идеален за деца: вкусът на балсамовия оцет е особено приятен за децата и ги подтиква да консумират зеленчуци и да търсят салатите, които го съдържат.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ И НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА БАЛСАМОВИЯ ОЦЕТ
1. В днешно време балсамовият оцет е широко разпространен по целия свят, като важна съставка използвана в готварството. Идеално допълнение към зехтина, той е изключително подходящ както за овкусяване на салата, така и за консервиране на зеленчуци или приготвянето на сосове за меса и риба. Изпробвайте го при сотиране, вместо вино. Ще останете очаровани от резултата!
2. Създайте по-здравословни и вкусни рецепти, базирани на салатите и дресингите с балсамов оцет.
3. Заместете с него обикновения оцет, който често пъти не се харесва, особено от децата (балсамовият има мек вкус и аромат за разлика от обикновения).
4. Включете го в храненето на детето ви, с което ще разширите вкусовите му предпочитания и ще укрепите здравето му с изобилие от антиоксиданти.
5. Заместете с него солта, мазните готово приготвени сосове и дресинги, които са богати на мазнини, сол и калории и не са полезни за здравето.
6. Използвайте го при всеки случай, защото е един напълно натурален продукт без консерванти и има благоприятно въздействие върху здравето.