Новини
Излезе новата реколта Зехтин "Agourelaio"

  В изключително кратък период от годината имаме възможност да добиваме този...

08 яну, 2017

 
Излезе новата реколта Зехтин "Agourelaio"

Излезе новата реколта Зехтин "Agourelaio"

 

В изключително кратък период от годината имаме възможност да добиваме този истински дар от природата. Ограниченият срок на събиране на маслините и малките производствени количества са причината той да се предлага в лимитирана серия на пазара.

ELIA Agourelaio e Extra Virgin зехтин, добит от прясно набрани маслини, откъснати в точно подбран момент, преди достигане на пълна зрялост. Не случайно наричат това маслиново олио „гръцкото злато”, а гастрономите го определят още и като „шампанското на зехтините”.

ПРИТЕЖАВА СПЕЦИФИЧНИ УНИКАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

  • ELIA Agourelaio е зехтин от най-високо качество, изключително полезен, богат на витамини, провитамини, минерали и полифеноли.
  • Отличителна характеристика е леката му горчивина, която е следствие на високото съдържание на естествени антиоксиданти.
  • Продуктът впечатлява с наситения си смарагдов цвят, ясно изразен плодов аромат и приятно тръпчив вкус.

 ПРОИЗВОДСТВО

За да се извлече най-доброто маслинено олио от цялата реколта е необходимо маслините да бъдат откъснати непосредствено след като започнат леко да зреят, докато плодът все още пази жизнеността си.

 

В зависимост от сорта, района на отглеждане на маслиновите дръвчета и от климатичните условия, през всяка отделна година маслините зреят по различно време. Събирането на реколтата обикновено започва около средата на октомври и продължава до декември.

Ръчното бране на маслините се оценява като най-добрия метод за прибиране на реколтата. Въпреки, че е скъпо, то гарантира целостта и здравината на маслините, а от тук и високото качество на зехтина.

След като бъдат откъснати, най-сочните и здрави маслини, се пренасят незабавно в маслобойната, за да се запази непокътната свежестта им в маслото, което ще се произведе.
Поради ранния стадий на зреене на маслините, от които се извлича зехтин Agourelaio, от тях се добива най-малко количество зехтин (само 10% на 100 кг). За сметка на това обаче, тяхното масло е с най-високо качество, заради ниското ниво на киселинност. Маслините, които узряват напълно са с доста по-висока киселинност.

ЗАЩО И КАК НАЙ-ДОБРЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗЕХТИН ELIA AGOURELAIO?

  • Придава несравним вкус на салатите от пресни, запечени или варени зеленчуци.
  • Подсилва по уникален начин сосове, меса, рибни деликатеси или ориз, придавайки им неповторимо благоухание.
  • Идеален за постигане на всяко кулинарно съвършенство, съчетан с подправки като розмарин, мащерка и риган.
  • Добавя се винаги в суров вид, за да не се изгубят ценните му качества при термичната обработка на ястията.

 

E-mailE-mail FacebookFacebook TwitterTwitter
 
Средиземноморски рецепти с продуктите Misko Elia Trata